Aktuelno

Home
Improstor
05 10 2013

Swiss Music Days

There are no tags

smd veci

Improstor u saradnji sa Ring Ringom i Asocijacijom Swiss – Balkan Creative Music predstavlja deo programa regionalnog festivala Swiss music days.
U periodu 14 – 16. Oktobra novosadska publika će imati prilike da vidi i čuje neke od najinteresantnijih i najinovativnijih autora švajcarske muzičke scene:

IMPROVE ENCOUNTER
14. 10. 2013, 20h , Studio M

Zajednički nastup švajcarskog dua Diatribes i muzičara sa beogradske, novosadske i zrenjaninske scene.
Nastupaju : Diatribes(Cyril Bondi ,d’incise ) , Blank Disc ( Robert Rozsa, Srdjan Muc), Paul Currion, Tijana Stanković, Marina Džukljev, Bojana Knežević, Djordje Marković …

http://insub.org/orchestra

http://www.dincise.net/diatribes/diatribes.html

pcf
PORTA CHIUSA
15 . 10. 2013,  21h,  Omladinski Centar CK13

Hans Koch, klarinet.
Michael Thieke, klarinet.
Paed Conca, klarinet.

Porta Chiusa je interdisicplinarni projekat iz Švajcarske pokrenut od strane kompozitora i muzičara Paeda Concaa. Reč je o multimedijalnom projektu koji spaja video, tekst i muziku.
Porta Chiusa je zasnovan na konfliktu, na napetosti i sukobu koji živimo na početku 21. veka. U svetu koji je još uvek zasnovan nacionalnim državama, sa državama u kojima ne postoji suštinska jednakost, gde još uvek pričamo o boji i rasi – odnosno u svetu u kome pristup hrani, zdravstvenim uslugama i obrazovanju još uvek prati jasnu hijerarhiju zasnovanu na novcu i moći.
Muziku izvode Hans Koch (klarinet) / Michael Thieke (klarinet) i Paed Conca (klarinet). Autori video radova su Giorgio Andreoli i Giovanni Di Stefano. Autor teksta je Heike Fiedler.

http://www.paed.ch

http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mkoch.html

http://www.michael-thieke.de

ldf

LUCIEN DUBUIS TRIO
16.10. 2013. 21h, Klub Izba

Lucien Dubuis – alt saksofon, bas klarinet, kontrabas klarinet
Roman Nowka – bas gitara, gitara
Lionel Friedli – bubnjevi

The Lucien Dubuis Trio sviraju „future rock“ , svoj autentični stil koji su razvili kroz usvajanje najrazličitijih uticaja i muzičkih žanrova. Ono što ih vodi i  što je u suštini njihovog muzičkog izraza je isprepletanost energije, igre, humora i slobode.

http://www.luciendubuistrio.ch

Karte se mogu kupiti na ulazu neposredno pred pocetak koncerata po ceni od:
CK13 -  200rsd
Izba    -  200rsd
Studio M  -  150rsd

http://www.swissmusicdays.org/

umlaut

51# Improstor će biti predstavljen u formi mini rezidencije berlinskog/internacionalnog trija Escapade Wynton, koji čine Pierre Borel, Joel Grip i Antonin Gerbal, muzičari i predstavnici poznatog umetničkog kolektiva i etikete Umlaut Records (http://www.umlautrecords.com/).

Rezidencija trija Escapade Wynton će biti realizovana u period od 30. Avgusta do 1. Septembra, u novootvorenom Materra Mestu, u Futoškoj 66, dok će sam program uključiti radionice improvizovane muzike, otvorene probe sa lokalnim, zainteresovanim muzičarima i zajednički koncert predstavnika Umlaut Records-a i lokalnih muzičara 1. Septembra u 21h, takođe u Materra Mestu.

Escapade Wynton

http://www.umlautrecords.com/group/escapadewynton

Pierre Borel [DE/FR] saxophone
Joel Grip [DE/SE] double bass
Antonin Gerbal [FR] drums

Pierre Borel je improvizator, kompozitor i saksofonista. Rođen je u Parizu 1987. Radi na polju eksperimentalne i improvizovane muzike. Živi u Berlinu od 2007. godine i nastupao je u nekoliko evropskih zemalja, Japanu i Americi. Masterirao je na džez insititutu u Berlinu i studira filozofiju u Parizu.
Zajedno sa Florian Bergmann-om i Hannes Lingens-om organizuje Umlaut Berlin festival (održanog prvi put 2009.), i član je evropskog kolektiva Umlaut.

Joel Grip je kontrabasista, muzički producent i ima bitnu ulogu u savremenoj sceni improvizovane muzike u Evropi. Jedan je od osnivača izdavačke kuće Umlaut koja pruža otvoren prostor za kreativne forme raznovrsnih muzičkih kolektiva. Osim nastupa sa kolektivima poput Peeping Tom, Kege Snö, Eve R. Trio, Je Suis! ili SNUS, Joelova muzika se može čuti i u solo, duo formaciji, ili pak većim improvizatorskim kolektivima i to u Evropi, Americi i Aziji.
Pored rada u muzičkom kontekstu, ostvaruje saradnju sa savremenim buto plesačima, umetnicima, pesnicima i režiserima.

Antonin Gerbal je bubnjar i član Umlaut Records kolektiva. Učestvovao je na nekoliko značajnih projekata i izdanja ove etikete: r.mutt, Nelsons Jacket, Umlaut Big Band, Boperation – Peeping Tom itd.

Za više informacija o programu/ mogućnosti učestvovanja na radionici pišite na info@knapns.org.

Projekat je delom podržan od strane Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu.

oo (21)

Improstor 52–Anja Đorđević & Svetlana Maraš  ”Canzone distorte”–

07.Septembar 2013, 21h

Omladinski Centar Ck13

Canzone distorte je zajednički projekat dve kompozitorke iz Srbije – Anje Djordjević i Svetlane
Maraš. To je simbioza žanrova i tehnika, i iako govore elokventnim jezikom današnje žive elektronske muzike, Canzone takodje sadrže fragmente različitih muzičkih materijala i stilova: govorna reč, opera, ambijentalna muzika, nojz, terenski snimci i pop. One su muzički teatar sastavljen od objekata, reči i zvukova, lov na savršenu pesmu i muzičko igralište gde su različiti muzički afiniteti autorki našli pomirenje.

Anja Đorđević je magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za
kompoziciju. Od 1994 nastupa kao pevač i kompozitor sa različitim ansamblima izvodeći svoju,
kao i eksperimentalnu, improvizovanu muziku drugih autora.
Komponovala je muziku za brojne pozorišne predstave u zemlji i inostranstvu, muziku za savremene plesne predstave idokumentarne filmove, kao i za mnoge izložbe, instalacije i druge multimedijalne umetničke forme. Njeno muzičko stvaralaštvo je prvenstveno usmereno na vokalno instrumentalnu muziku, odnosno muzičko pozorište: opera Narcis i Eho, Tri pesme; Totalna refleksija, Neprijatelj vreme i Nijagara, multimedijalno delo Classifieds, mjuzikl Život Jevremov, kantata Atlas…

Svetlana Maraš je kompozitor i sound artist, studirala je kompoziciju u Beogradu, magistriralana odseku Zvuk u novim medijima u Medijskoj laboratoriji Aalto Univerziteta u Helsinkiju. Posle
formalnog muzičkog obrazovanja,krenula je putem ekstremnog eksperimentisanja koji ju je
doveo u polje gde se muzika prepliće sa drugim žanrovima umetnosti i naukom, nalazeći adekvatan
izraz u formi interaktivne zvučne instalacije, živoj elektronskoj muzici, zvučnim objektima i teorijskom
radu koji se bavi ovim temama.

Projekat je delom podržan od strane Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu.

 

 

Berlinski internacionalni sastav “Damir Out Loud” koji predvodi trubač iz Srbije Damir Bačikin – nastupiće u Novom Sadu u Sredu, 14.Augusta u Omladinskom centru CK 13. Ovaj koncert biće praktično srpska promocija upravo objavljenog debi albuma “Graduation Day”.

“Damir Out Loud” sačinjavaju muzičari iz nekoliko zemalja koji žive i rade u Berlinu. Kombinujući elemente džeza, eksperimentalne muzike, drum ‘n’ bass elemenata i balkanskog folklora ansambl je razvio svoj autentični zvuk kao rezultat širokog spektra dinamičkih formi i muzičkog dijaloga između trube s jedne, i vibrafona, kontrabasa i bubnjeva sa druge strane. Okupljen zajedničkim muzičkim interesovanjima, sastav je najupečatljiviji u izvođenju originalnih kompozicija Damira Bačikina koji zajedno sa vibrafonistom Julius Heise-om čini čvrstu osovinu grupe koja je u osnovnoj formi kvartet dok u punom sastavu broji osam clanova. Prosle godine, 2012, u konkurenciji od oko 60 Berlinskih bendova, “Damir out loud” je osvojio nagradu Senata grada Berlina “Studio preis”. Ovom nagradom Bacikin je snimio i producirao prvi studijski album “Graduation day” koji  je u junu ove godine izdat za Svajcarski label “Unit Records” iz Berna.

Album “Graduation day” je odmah po obajvljivanju dobio odlične kritike kako u Nemačkoj tako i u Srbiji uz jedinstvenu ocenu da je reč o “neočekivano zrelom i kompleksnom projektu u kojem Bačikin kao autor spaja svoju strast prema džezu i iskustvo u klasičnoj muzici u jedinstvenu ekspresiju koja izmiče žanrovima i epohama”!

Damir Bačikin je rođen u Zrenjaninu (1980) i kao “DAAD” stipendista diplomirao je trubu na visokoj skoli za muziku “Hanns Eisler” u Berlinu. Saradjivao je sa Julian Kuerti, Tino Segal, William Forman, Gerard Presencer, Gyorgy Szabados, Gebhard Ulmann, Silke Eberhard,  Juergen Kupke, Daniel Glatzel, Mezei Szilard, Ari Benjamin Meyers. Solisten ensemble Kaleidoskope, Andromeda Megea Express Orchestra, Berliner Ensemble, Ensemble United Berlin, Work in progress.

 

trio

U utorak, 16. Jula u prostoru novootvorenog “Mattera Mesta” u Futoškoj 66. posetite 48. Improstor:

Ovaj put imaćete priliku da slušate veoma zanimljiv trio:

Balázs Pándi - bubnjevi
Lukatoyboy - objekti, elektronika
Djordje Marković - električna gitara

Balázs Pándi
Mađarski bubnjar poznat po saradnji sa mnogim bendovima i imenima evropske i svetske scene poput : Venetian Snares, Otto von Schirach, The Killimanjaro Darkjazz Ensemble ….
Od 2009. snima i nastupa uz verovatno najznačajnijeg “kralja buke” – Masamijem Akitom, poznatijim kao Merzbow. Ove godine je snimio trio album sa njim i saksofonistom Matsom Gustafssonom, frontmenon grupe The Thing. 2011. godine se pridružio italijanskom intrumentalnom bendu ZU , a od 2012. nastupa i solo.

Lukatoyboy
Glavne aktivnosti kojima se bavi Lukatoyboy uključuju elektro-akustičnu improvizovanu muziku (koja se temelji se semplovanju u realnom vremenu raznih objekata, igračaka i glasova) koristeći mikrofoniju, elektro-magnetne kaleme, terenske snimke i male iPod FM odašiljače.
Nastupao je na skoro svim relevantnim muzičkim festivalima u Srbiji, ali i u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Austriji, Turskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kosovu, Portugalu… Jedan je od osnivača improvE platforme u Beogradu.

Đorđe Marković
Trenutno je na završnoj godini kompozicije na novosadskoj Akademiji umetnosti . Jedan je od učesnika i pokretača novosadske nove scene improvizovane i eksperimentalne muzike. Kao član sastava MnoЖizvuk nastupao je u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Segedinu i Budimpešti. Dela za različite sastave i ansamble izvođena su mu na A festu, festivalu Koma, Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu itd. Povremeno piše i objavljuje eseje o muzici .

ulaz: 150 rsd

Koncert počinje u 21h!

mqdefault

Berlin IMPRO u NS

U okviru serijala koncerata Improstor predstavljamo vam deo uzbudljive Berlinske impro scene – duo Hannes Lingens & Paul Rot. Koncert će biti održan u četvrtak – 9. maja, u 21h u CK13 (Vojvode Bojovića 13).

1_Foto am 13_12_12 um 14_20

Hannes Lingens

Hannes Lingens je muzičar i kompozitor u oblasti savremene i eksperimentalne muzike. Studirao je bubnjeve kod Michael Griener i Günter Baby u Drezdenu i harmoniku kod Henning Schober  u Hamburgu.

Kao muzičar improvizator nastupao je na brojnim internacionalnim festivalima i mestima Evrope Japana, Rusije, i SAD. U dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa velikim brojem značajnih muzičara i kompozitora kao što su Pierre Borel, Derek Shirley, Johnny Chang, Hannes Buder, Tetuzi Akiyama, Lucio Capece, Christof Kurzmann, Olaf Rupp, Matthias Schubert, Peter Ablinger, Antoine Beuger, Philip Corner, Sven-Åke Johansson, Christian Kesten.

Trenutno zivi i radi u Berlinu kao muzicar i član kolektiva Umlaut Berlin koji organizuje brojne događaje  i festival savremene i eksperimentalne muzike

http://hanneslingens.de/

rothindex

Paul Roth

Paul Roth – alto-saksofonista, klarinetista, improvizator, kompozitora i sound-artist – će se novosadskoj publici predstaviti sa autentičnim zvukom koji spaja uticaje jazza, eksperimentalne i improvizovane muzike, minimalizma, noise-a, bebop-a, njuorleans jazz-a.

Muzičar, rođen u Buffalo, NY , diplomirao je na studijima Jazz-a na Univerzitetu u Majamiju, takođe ima dve master diplome iz oblasti muzikologije i saksofona sa Univerziteta u Nevadi. Njegov rad je prepoznat od strane brojnih relevantnih institucija kao što su Downbeat magazin Carnegie Hall-a, Američko udruženje Kompozitora itd.

Kao i Lingens, trenutno živi i radi u Berlinu.

http://www.paulnroth.com/

 

 

 

23 04 2013

Koncert: Ken Vandermark,12. Maj, CK13

There are no tags

index

Ken Vandermark je američki saksofonista, klarinetista i kompozitor. Ovaj virtuozni muzičar svira tenor i bariton saksofon, klarinet i bas klarinet. Njegovo sviranje karakteriše ekspresivnost i jačina, a veština komponovanja i imporvizovanja originilnost i inteligentnost. Bilo da se radi o jazzu, improvizovanoj muzici, roku ili noiseu, Vandermark predstavlja jedno od najvecih figura na svetskoj muzičkoj art sceni. Jos kao 35godišnjak Vandermark prima nagradu MacArthur Fellowship a koju su Cecil Taylor, Antony Braxton i George Russel zavredili tek u zrelijim godinama. Ovaj kontroverzni dogadjaj je uzburkao jazz javnost buduci da Vandermark nije bio toliko poznat van Čikaga.

Vandermarkova muzička karijera započinje još tokom studijskih dana u Monteralu i Bostonu gde je vodio trio Lombard Street. Ali 1989. Vandermark nalazi svoje radno jezgro u Čikagu i od te godine predstavlja nezaobilaznu figuru čikaske art scene. Ovo najbolje opisuje jedan članak iz 1999. u Chicago Tribune pod nazivom “Brzo, navedite jazz sastav u kom nije Ken Vandermark”. Vandermarkova muzicka raznovrsnost i zainteresovanost se ogleda kroz saradnju sa mnogim muzicarima ( Hal Russell, Paal Nilssen-Love, Hamid Drake, Fred Anderson, David Stackenäs, Paul Lytton, Joe Morris, Ab Baars, The Ex, Marcin Oles, Axel Doerner, Mats Gustafsson, Bartlomiej Oles, Wolter Wierbos, Joe McPhee, Zu, Peter Brötzmann, Fredrik Ljungkvist, Paul Lovens, Lasse Marhaug, Yakuza, Kevin Drumm) i sastavima (NRG ansambl Witches and Devils and the Flying Luttenbachers….). Osnivac i koolider je mnogih sastava medju kojima su DKV Trio, Free Fall, Territory Band, CINC, Sonore, the Vandermark 5, the Free Music Ensemble, School Days, the Sound in Action Trio, Steam and Powerhouse Sound.

Prošle godine Novosađani su imali priliku da čuju Vandermarka zajedno sa Mats Gustafssonom i Peter Brötzmannom u okviru sastava Sonore Trio i dožive vrhunsko improvizovanje velikih majstora. Ovoga puta Ken Vandermark ce nastupiti solo, a publika može da se spremi za frontalni napad ovog vrhunskog duvaca. Za sve ljubitelje jazza i improvizovane muzike ovo je nezaobilazan nastup.

 

894623_502012766525640_179091808_o
Ittzés Gergely – flauta, alt flauta, bas flauta
Szilard Mezei – viola
Ervin Malina – kontrabas
Ištvan Čik- bubnjevi

Ittzés Gergely (1969, Mađarska) diplomirao je flautu na Liszt akademiji u Budimpešti. U istraživanju svog instrumenta kao i u komponovanju brojnih eksperimentalnih dela za flautu razvio je posebne tehnike sviranja ovog instrumenta kao što je korišćenje višezvuka (multiphonic technique), nastojeći da savremenu muzičku praksu poveže sa tradicijom. Pored klasične i savremene muzike Ittzés Gergely je veoma aktivan u drugim muzičkim stilovima, naročito jazzu i slobodnoj improvizaciji. Nastupao je i održao master kurseve u mnogim zemljama širom sveta poput: Brazila, USA, Kanada, Kina, Japan i ostatka Evrope. Brojni kompozitori su mu posvećivali svoja dela. Bio je aktivan kao solista i kamerni muzičar, kao i član UMZE-a, kamernog ansambla sa kojim je nastupio u Karnegi Holu, te osnivač TeTraVERSI kvarteta flauta. Izmedju ostalih nastupao je sa muzičarima i ansamblima kao što su Magdalena Kožena, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Zoltán Rácz, Amadinda Percussion Group, Barnabás Kelemen, Katalin Kokas i Franz Liszt Chamber Orchestra. U oblasti improvizovane muzike je sarađivao sa muzičarima: Markus Stockhausen, Emil Viklický, Don Thompson, Szilárd Mezei…
Osvojio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade – Grand Prix of the 2nd Aleksander Tansman International Competition for Musical Personalities u Poljskoj, i nagrade Franz Liszt i Lajtha.
Snimio je veliki broj CD-a madjarske savremene muzike, zatim svojih kompozicija i slabije poznatih repertoara kompozitora Pierre-Max Dubois, Eugéne Walckiers, Boccherini kao i celokupan repertoar Sigfrid Karg-Elert. Njegov najnoviji CD pod naslovom “The Great Book of Flute Sonatas” sadrži preko 30 značajnih sonata za flautu iz celokupne muzičke istorije.
Trenutno radi kao profesor flaute na Széchenyi Univerzitetu u Győr-u.

http://www.ittzesgergely.hu/

Szilard Mezei
Violista i kompozitor iz Sente aktivan kako na svetskoj, tako i domaćoj sceni improvizovane, jazz i avangardne muzike. Kao kompozitor istražuje odnose između kompozicije i impovizacije inkorporirajući elemente jazz i autentične folk muzike.
O njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri možete više pročitati ovde:

http://www.szilardmezei.net/

Ervin Malina
Diplomirao kontrabas na muzičkoj akademiji u Novom Sadu 2007 godine .Stalni je član Vojvodjanskih Simfoničara. Pored dugogodišnje saradnje sa Szilardom Mezeijem, saradjivao je sa mnogim vojvodjanskim autorima poput Borisa Kovača, Olaha Vincea, Bogdana Rankovića,.Stalni je član Ossa kvarteta i Majamisty trija.

Ištvan Čik
Prisutan na novosadskoj jazz sceni od 1995 godine .Pored saradnje sa Szilardom Mezeijem na brojnim albumima, ističu se saradnje sa autorima poput Borisa Kovača ,kao član LADAABA orkestra i La Campanella kvinteta, kao i saradnja sa Srpskim Narodnim Pozorištem u okviru moderne baletske predstave “Jezik Zidova” i predstave “Brod za lutke”. Takodje je član Ossa Kvarteta i Majamisty trija.

ulaz: 200 din

17 03 2013

Koncert: Antez (FRA), 15. April, 2013.

There are no tags

 

 

9bis

Antez je perkusionista i sound-skulptor koji istražuje zvuk kroz fizičku percepciju prostora. On svoj instrument naziva sredstvom i koristi ga na različite, nestandardne načine. Studirao je bubnjeve kod  Jacques Givry i elektro-akusticnu muziku kod  Xavier Garcia. Aktivan je na polju improvizovane muzike, zvučnih instalacija, kao muzičar i kompozitor za tetar, film i savremen ples.
Antez je nominovan za  “Logos Award” za najbolji koncert 2012 i pobednik je Belluard Bolwerk International contest 2002.
Bio je aktivan u grupama : Art moulu, La Cellule d’Intervention Metamkine, A contrario…; i saradjivao sa muzičarima poput :Yann Gourdon, Seijiro Murayama, Tim Hodgkinson,
Joris Ruhl, Jérôme Noëtinger…

Novosadskoj publici će se predstaviti svojim projektom “Continuum”.

“My Continuums are pieces of music for rubbed percussion. They are characterised by the acoustic emission of sounds.
At first I used cymbals, but I quickly started looking for any kind of objects, often found objects of different compositions; which after a few transformations, allowed me to continue to develop this sound material and motion work.
My Continuums have unusual sonic textures, they escape traditional percussion registers. They test the limits of our perception: from infra to ultrasonic, by playing phase shifts. They insert themselves into the intimacy of sound matter, through micro sounds, and we are presented with an audio saturation by noise density.
The flow of these sounds evokes both restraint and excess, immersion and timelessness.” Antez.

 


Copyright 2013 KNAP